„Conflictele și crizele prelungite s-au înrăutățit începând din 2011 și amenință eforturile de eradicare a foametei”, anunță organizația. „Aproximativ 52 de milioane de persoane din aceste zone suferă de malnutriție cronică, două treimi dintre acestea fiind în zone de conflict”, arată comunicatul agenției ONU. Printre țările vizate de raport se numără Irak, Libia, Sudan, Siria și Yemen.
Conflictul din Yemen a declanșat ceea ce Națiunile Unite au descris ca fiind cea mai gravă criză umanitară din lume, peste 24 de milioane de persoane având nevoie disperată de asistență umanitară.
Conflictele din Orientul Apropiat și Africa de Nord au avut „efecte de lungă durată asupra securității alimentare” ale țărilor din jur, a declarat Abdessalam Ould Ahmed, reprezentantul regional al Organizației pentru Alimentație și Agricultură. Pe lângă conflictele în curs, agenția ONU a mai anunțat că riscul de foamete este în creștere și din cauza creșterii rapide a populației, resurselor naturale limitate și a schimbărilor climatice.
Ca soluție pentru această problemă, Organizația pentru Alimentație și Agricultură recomandă promovarea investițiilor și inovației în agricultură, dar și o gestionare mai eficientă a resurselor de apă.